Filled bisquits, herrasväenleipiä

Keksit työn alla

These are tasty little filled biscuits that I usually bake for any bigger occasion. The recipe is easy and the biscuits are quick to make. The dough is molded into a stick and cut into round slices so there’s no rolling pin needed. The Finnish equivalent of the French macarons?!

*

Näitä herrasväen leipiä teen yleensä kaikkiin juhliin. Niitä on helppo ja nopea valmistaa sillä taikina rullataan pötköksi ja leikataan viipaleisi, eikä kaulimista tarvita. Väliin laitan yleensä valmista vadelmahilloa, tällä kerralla täytteeksi tuli itse tehtyä mustikkahilloa.

Ainekset:

200 g voita

1 dl sokeria

4,5-5 dl vejnäjauhoja

vaniljasokeria

väliin noin dl hilloa

Nypi kaikki taikinan aineet keskenään yhtenäiseksi taikinaksi.  Pyörittele taikina 3-4 senttiä paksuiksi tangoiksi leivinpaperin sisään ja laita jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa vajaan puolen sentin viipaleiksi  ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Paista uunin keskiosassa 175° n 10 min, kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä reunoilleen. Täytä jäähtyneet pikkuleivät hillolla. Pikkuleivät säilyvät hyvin pari viikkoa kannellisessa rasiassa.

Keksipötköt

Ingredients:

200 g butter

1 dl sugar

4,5-5 dl flour

vanilla sugar

about 1 dl (raspberry) jam for the filling

Mix all the ingredients together in a bowl. Roll the dough into 3-4 cm thick sticks, cover with baking paper and put into the fridge to solidify. Cut into slices about 1/2 cm thick and arrange onto a baking sheet to bake at 175°C. Bake on the middle shelf for about 10 minutes, until the biscuits start to take colour on the edges. Fill with jam after cooling. I usually use raspberry jam, this time I made some blueberry jam. The biscuits will keep in a jar with a lid for about two weeks.

Keksit laatikossa

I bought some really soft Madagascar vanilla pods at a French market again this summer. I use them to make my own vanilla sugar. Just split the pod in half lengthwise, scrape the seeds out and rub them into the sugar. Then seal the pods along with the sugar into a jar and you have ready to use vanilla sugar 🙂

*

Vaniljasokeria on helppo valmistaa itse. Ostin taas tänä kesänä tuoreita Madagaskarin vaniljatankoja ranskalaiselta maalaistorilta. Pehmeä tanko on helppo halkaista pitkittäin niin, että saa siemenet raaputettua sisältä. Hieroin ne pieneen määrään sokeria ja suljin sitten yhdessä tankojen kanssa lasipurkkiin. Esimerkiksi näiden herrasväenleipien sokerista voi osan korvata tällä vaniljasokerilla.

I remember a glorious treat from my childhood that my mother would buy when we had special guests: little round meringues speckled with crushed almonds and joined together with a coffee flavoured buttercream. I was thinking of those when I made these macarons for a birthday party. I mixed a thick coffee paste from instant coffee and a little hot water and combined it to a simple buttercream made with butter and icing sugar. The macarons came out very well – though nothing as scrumptious of course as the meringues of my childhood! Next time I’ll make the buttercream a little less sweet 🙂

Kahvimacarons

Lapsuuteeni suurimpia herkkuja oli Fazerin pienet marenkileivokset: kaksi pientä pähkinärouheella koristeltua marenkia joiden välissä oli vaaleaa kräämiä. Niitä muistellen tein tänä kesänä kahvinmakuisia macaronseja. Sulatin pikakahvijauhetta pieneen tilkkaan kuumaa vettä ja yhdistin sen tomusokerista ja voista vispattuun voikreemiin. Eipä ihan vetänyt vertoja muistojeni makunautinnolle mutta – aika hyviä 🙂 Ensi kerralla teen täytteestä vähän vähemmän makeaa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s